Gepost door: universiteitsbibliotheekleiden | oktober 19, 2008

Constantijn Huygens, Mijn leven

In mei 1616 stuurde vader Huygens zijn zoons Maurits en Constantijn naar de Leidse universiteit, waar zij zich zouden bekwamen in de rechten. Zij kregen daar een stoomcursus: na wat ze al geleerd hadden van hun vader en van privé-onderwijzers, hoefden zij niet het volledige studieprogramma van vier à vijf jaar af te werken.

In  “Mijn leven, verteld aan mijn kinderen”, een Latijns gedicht dat Huygens schreef als hoogbejaarde, kijkt hij met zeer positieve gevoelens terug op zijn studieperiode. In dit gedicht houdt hij zijn nazaten zijn levenswandel voor als lichtend voorbeeld. Hij schetst zichzelf als de ideale student.

Constantijn Huygens, 20 jaar oud, studeerde af op 15 juli 1617, na een studie van ruim een jaar. Een universitaire studie werd in die tijd afgerond met een disputatie. De student verdedigde een aantal stellingen over een bepaald onderwerp, en werd daarop aangevallen door opponenten: andere studenten. Zo’n disputatie stond onder voorzitterschap van de hoogleraar. Alles ging in het Latijn, de voertaal aan de universiteit.

 

“Bij het aanbreken van de grote dag betrad ik de arena in een uitpuilend academiegebouw, waar mijn vader, de senaat en een omvangrijke schare van toehoorders en opponenten waren toegestroomd. Welke waardering mijn verdediging heeft geoogst, is bij afwezigheid van getuigen niet aan mij om te vertellen. […] Ik zegevierde en heb in een sierlijke rede mijn studievrienden, de stad, haar burgers en de geleerden die voor mij klaar hadden gestaan, met bezwaard gemoed vaarwel gezegd en ieder alle goeds toegewenst. Na afloop van het feestmaal dat dit welhaast heilige ritueel vereist, verliet ik wat ik altijd mijn dierbare Leiden zou blijven noemen, en keerde met mijn vader terug naar het ouderlijk huis waar moeder me weer met open armen ontving.  Kort daarna nam ik een kijkje bij de rumoerige gang van zaken in de rechtbank. De te Leiden ingedronken kennis van wetten en recht leerde ik vanuit het schimmenspel waarin ik tot dan toe geoefend was, als trouwe toehoorder toe te passen in werkelijke geschillen rond serieuze zaken, en niet langer waren schijnduels mijn deel.“                                                                           

 

C. Huygens, Mijn leven, verteld aan mijn kinderen, in twee boeken. Ingeleid, bezorgd en van commentaar voorzien door F.R.E. Blom. Dl. I: Inleiding, teksteditie en vertaling. Dl. II: Commentaar en annotatie. Amsterdam 2003. (Dissertatie Leiden).  Deel 1, pag. 85.

 

 

 [De informatie voor de begeleidende teksten komt uit  LiteRom (interviews en recensies Nederlandstalige literatuur vanaf 1900) en de DBNL (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren)].

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: