Gepost door: universiteitsbibliotheekleiden | oktober 18, 2008

Dagboek fragmenten 1940-1945

Op 8 mei 1945, drie dagen na de bevrijding, werd het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie opgericht. De taken werden in het oprichtingsbesluit kort samengevat: het verzamelen en bewerken van materiaal over de geschiedenis van Nederland in de Tweede Wereldoorlog en het publiceren over die periode.

Het instituut heeft ook altijd veel materiaal van particulieren verzameld, zoals oorlogsdagboeken.

Zo kon, na jarenlang grondig doorpluizen van tienduizenden dagboekpagina’s, in 1954 een boek verschijnen met een volkomen andere inhoud dan alle andere die door het instituut waren of nog zouden worden gepubliceerd. Dagboekfragmenten 1940-1945 bestaat uit 224 korte en langere gedeelten uit de dagboeken van meer dan 100 schrijvers. De oudste auteur van het boek is 73, de jongste 14 jaar. Van allen worden het beroep, de leeftijd en de woonplaats vermeld.

“Student, 18 jaar – Omgeving Leiden

26 November 1940, Dinsdag

– Vandaag een gedenkwaardige dag. Vrijdag of Zaterdag zijn alle Joden uit de openbare ambten ontslagen. Ook enkele professoren vielen hier onder: David, Meyers, en nog een of twee.

Zaterdag en Zondag was ik echt half kapot ervan, en diep in de put. Vanmorgen heeft prof. Cleveringa in een vlammende redevoering prof. Meyers herdacht, en daarna is besloten, een week geen college te lopen. Het was werkelijk iets overweldigends. Bij Cleveringa ben ik tot mijn grote spijt niet geweest, iets wat ik eeuwig-jammer vind. Maar daarna die sterke en eerlijke eensgezindheid! Het was werkelijk fijn.

Misschien zullen we later denken – en ik weet, dat verscheidene mensen het nu al denken – dat dit onverstandig en ondoordacht is. Maar we moeten nu wat doen, we moeten laten zien, dat we van dergelijke smerigheden niet gediend zijn. Het muisje kan een bedenkelijk staartje krijgen, maar toch is het goed zo. Voor Cleveringa heb ik werkelijk grote bewondering, het is een flinke kerel”.

Dagboek fragmenten 1940-1945 / [gesel. door T.M. Sjenitzer-van Leening]

‘s-Gravenhage, Nijhoff, 1954. Pag. 56.

[De informatie voor de begeleidende teksten komt uit LiteRom (interviews en recensies Nederlandstalige literatuur vanaf 1900) en de DBNL (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren)].

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: