Gepost door: universiteitsbibliotheekleiden | oktober 17, 2008

Naar de voltooiing; uit het leven van Albert Verwey

Maurits Uyldert schreef tussen 1948 en 1959 een driedelige biografie van Albert Verwey, die behalve dichter, ook hoogleraar Nederlandse letterkunde in Leiden is geweest. Omdat hij Verwey zelf tussen 1900 en 1937 heeft gekend, heeft hij gebruik kunnen maken van herinneringen aan de met Verwey gevoerde gesprekken en van de talrijke brieven die hij van hem heeft ontvangen.

“Toen de kerstvakantie 1925-’26 geëindigd was, reisde Verwey weer geregeld tussen Noordwijk en Leiden heen en weer. “In mijn pels trotseer ik een onverwarmde tram.” – schreef hij mij 16 januari ’26-. “Het spreken vermoeit me niet, en de omgang met jonge mensen die ieder een verschillende laag van de hedendaagse samenleving vertegenwoordigen, geeft me de grootste voldoening. Zij zijn onbevangen, krijgen vrijmoedigheid om zich uittespreken en brengen op het practicum dat ik instelde, hun eigen lektuur en waardering mee. Ik leer er ontzaglijk veel van.”

“Sedert 6 oktober ’27 was ook Prinses Juliana, die toen te Leiden studeerde, enige college’s van Verwey gaan volgen. Zij deed dit met een ijver en aandacht waaruit duidelijk bleek hoezeer het haar ook met deze tak van studie ernst was. Daar zij nadrukkelijk te kennen had gegeven op gelijke voet met de andere studenten behandeld te willen worden, wijzigde Verwey, met eerbiediging van die wens, aan zijn manier van lesgeven niets. Zij heeft de colleges over de moderne literatuur, maar ook die over de Middelnederlandse gevolgd”.

Maurits Uyldert, Naar de voltooiing; uit het leven van Albert Verwey. Amsterdam, Allert de Lange, (1959). Deel 3, pag. 155-156, 157.

[De informatie voor de begeleidende teksten komt uit LiteRom (interviews en recensies Nederlandstalige literatuur vanaf 1900) en de DBNL (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren)].

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: