Gepost door: universiteitsbibliotheekleiden | oktober 16, 2008

Letter en Geest

De hoofdpersoon in Letter en Geest, Felix Mandaat, loopt tegen de dertig en heeft nog nooit een baan gehad. Hij besluit dat hij zijn leven maar eens met anderen moet gaan delen en vindt tijdelijk werk in een schilderachtig universiteitsstadje, waarin wij Leiden kunnen herkennen.

Frans Kellendonk heeft in de jaren tachtig van de vorige eeuw in de Leidse UB gewerkt en heeft daar veel inspiratie opgedaan voor zijn roman. De leeszaal met de gebruikers , die hij in het volgende fragment beschrijft, doet denken aan een van de leeszalen in de oude UB aan het Rapenburg.

“Toen hij op zijn leeszaal kwam waren ze er allemaal al: de studente met het opgestoken haar en de hockeyschouders, die haar vinger zo krachtig in haar oor kan laten vibreren; de begenadigde docent die nog nooit iets heeft gepubliceerd en hier elke dag komt zoeken naar een onderwerp; Pietje Kraal, Landloper & Alcoholist (het landlopen is seizoenarbeid, maar het alcoholisme beoefent hij het hele jaar door), zit met twee overjassen aan tegen een radiator, midden in een stortbad van zonlicht, en bladert op de momenten dat hij wakker is tongklakkend door een deel van de Brockhaus; achter in de zaal zit het rossige hoofd van ‘het figuur’ over zijn vertaling gebogen; professor Hafmans, die watermerken bestudeert, houdt aan zijn gereserveerde tafeltje boekbladen tegen het licht van een sterke lamp; al die lezers, van wie er twee op de dertien linkshandig zijn, zoals Mandaat na tien weken turven heeft vastgesteld, hebben ook zonder hem hun weg hierheen wel gevonden”.

Frans Kellendonk, Letter en Geest; een spookverhaal. Amsterdam, Meulenhoff (1982), Pag . 58-59.

[De informatie voor de begeleidende teksten komt uit LiteRom (interviews en recensies Nederlandstalige literatuur vanaf 1900) en de DBNL (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren)].

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: