Gepost door: universiteitsbibliotheekleiden | oktober 14, 2008

Bougainville

Bougainville is het zesde boek van de weinig schrijvende F. Springer. De titel doet denken aan een zonrijk eiland in de Stille Zuidzee en Bougainville is dan ook voor Tommy Vaulant, de figuur aan wie dit “gedenkschrift” is gewijd, een plaats waarheen zijn geest ontsnapt, wanneer de druk van zijn werk bij de Verenigde Naties al te groot dreigt te worden. Deze roman van 128 bladzijden roept uitgaande van Vaulants verdrinking en zoals de ondertitel “gedenkschrift” al suggereert het verleden van deze functionaris op. Bij stukjes en beetjes vormt de ik-figuur, vroegere schoolmakker van de gestorvene en in onderstaand fragment student in Leiden, zich een beeld van diens leven, in aanvulling op wat hij zich zelf van hem herinnert. Die stukjes en beetjes worden vooral geleverd door twee dagboeken: een van Vaulant zelf en een ander van diens grootvader.

“Herfst 1955: opeens stond hij voor mijn deur op de Hooigracht in Leiden, die Amerikaan. Ondanks zijn luidruchtige kleding en een enkel amerikanisme in zijn conversatie was hij toch niet meer de branieschopper van tempo doeloe. Ernstig sprak hij over zijn plannen: Amerikaan worden, na zijn studie solliciteren bij een internationale organisatie, trouwen met Sonnie die hij op kleurenfoto’s bij zich droeg. Sonnie te paard, Sonnie op een zeilboot, Sonnie liggend in de zon”.

F. Springer, Bougainville; een gedenkschrift. Amsterdam, Querido, 1981. Pag 48.

[De informatie voor de begeleidende teksten komt uit LiteRom (interviews en recensies Nederlandstalige literatuur vanaf 1900) en de DBNL (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren)].

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: