Gepost door: universiteitsbibliotheekleiden | oktober 13, 2008

Art. 285b

Art. 285b luidt de titel van het debuut van Christiaan Weijts (1976), die journalist is geweest van het Leids universitair weekblad Mare. Ruim driehonderd pagina’s lang probeert de hoofdpersoon, achtergrondpianist en pianoleraar Sebastiaan Steijns, zijn publiek en zichzelf ervan te overtuigen dat hij geen misdrijf heeft gepleegd, maar handelde uit liefde. Ja, dat zeggen ze allemaal, die stalkers, die afgewezen minnaars die hun liefje niet los kunnen laten en die via Art.285b tot de orde geroepen dienen te worden.

“Met zijn Ericsson aan zijn oor liep hij over het Rapenburg. Studenten op het terras van Barera. Hij was zijn hele leven in dit stadje blijven wonen en had dus in wisselende gezelschappen in bootjes door de grachten gevaren. Door de voortdurende toestroom en uitloop van studenten had het Academiestadje de eeuwige jeugd. Ze kwamen uit alle uithoeken van het land, woonden een jaar of vijf, zes de studentenkamers uit, werden drie avonden per week dronken op de vereniging en in de kroegen, en vertrokken weer om ergens advocaat, notaris of huisarts te worden. En toch, op namiddagen als deze, terwijl hij door het gebied rond het Rapenburg, de Hortus, de Kaiserstraat en de Vliet wandelde, was het alsof de twintigste eeuw nog niet begonnen was en ook geen aanstalten maakte om dat op korte termijn te gaan doen”.

Christiaan Weijts, Art. 285b. Roman. 2e druk. Amsterdam-Antwerpen, Uitgeverij De Arbeiderspers, (2006). Pag 69-70.

[De informatie voor de begeleidende teksten komt uit LiteRom (interviews en recensies Nederlandstalige literatuur vanaf 1900) en de DBNL (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren)].

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: