Gepost door: universiteitsbibliotheekleiden | oktober 11, 2008

Laatste zomernacht

Laatste zomernacht is een novelle over liefdesperikelen in een moeras waar een groep biologie-studenten zich op excursie bevindt.

De ontmoetingen tussen minnaars en rivalen staan bij de romanticus ’t Hart in het teken van de verlegenheid en terughoudendheid. De strijd wordt gestreden met behulp van Nijhoff’s poëzie en pas gevangen padden.

“Zonder erop te letten waar de anderen heengingen, hadden we een eindweegs in de zon gewandeld totdat we in een park, waarvan we later leerden dat het Plantsoen heette, tot de conclusie kwamen dat we beslist verkeerd moesten zijn gelopen. Zo waren we minstens een uur te laat op het practicum verschenen en alle andere jaargenoten hadden gezien hoe we uitgescholden werden door een practicum-assistent. Misschien was het vooral het schelden geweest, ten overstaan van de hele groep, dat ons bij elkaar had gebracht, meer nog dan het dwalen in het Plantsoen of dan het feit dat we daarna de twee slechtste plaatsen in de practicumzaal kregen toebedeeld. Twee door schelden gelouterde eerstejaars”.

Maarten ’t Hart, Laatste zomernacht. 2e druk. Amsterdam, Uitgeverij De Arbeiderspers, (1977). Pag 54-55.

[De informatie voor de begeleidende teksten komt uit LiteRom (interviews en recensies Nederlandstalige literatuur vanaf 1900) en de DBNL (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren)].

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: